Kamera Sistemleri


Kamera sistemleri bir çok bileşenin bir araya gelmesiyle oluşum gösteren elektronik güvenlik sistemleri sektörünün önemli bölümünü oluşturur. Aslında güvenlik sistemlerinin gören gözü demek mantıklı olur. Kamera Sistemleri ile yapılabilecek işlemler ise görme, kayıt altına alma, kayıt izletme, uzaktan izleme, yedek alma, sınır belirleme ve alarm verme gibi gibi fonksiyonlardır.
Kamera Sistemleri genel olarak 3 ana başlık altında incelenebilir. Bunlar İp Kamera Sistemleri, AHD (Analog HD) Kamera Sistemleri ve Analog Kamera Sistemleri'dir.
Analog Kamera Sistemleri üretimi neredeyse durdu demek doğru olur. Sebebi ise yeni nesil HD kamera sistemleri olan AHD kamera sistemleri fiyatlarının analog kamera sistemleri ile aynı olmasıdır ve alt yapılarının aynı olmasıdır. Tercih sebebi ise haklı olarak görüntü kalitesi daha iyi olan AHD kamera sistemleri.
İp kamera sistemi ise network data alt yapısı ile kurulan ve fiyat olarak neredeyse AHD kamera sisteminin 2 katına tekabül eden bir yapıdır.
Bir kamera sisteminin çalışabilir durumda olması için asgari gereken malzemeler ise; güvenlik kamerası, kamera kayıt cihazı, hard disk (HDD), CCTV kablo, adaptör (enerji güç kaynağı)'dır.
Kamera sistemleri envanterleri içinde en önemli parça kamera kayıt cihazıdır. Sistemin yöneticisi kayıt cihazıdır ve bütün parçalar en nihayetinde kamera kayıt cihazı ile birleşmek zorundadır.
Kamera sistemi kurulumunda dikkatinizi çeken fiyat farklarının bir çok sebebi vardır. Ürün kalitesi, çözünürlük, yazılım ve donanım çeşitliliği ve en önemlisi belki de kurulum yapan firmanın kalitesi ve geçmişidir. Aşağıda sırası geldiğinde neden kamera sistemi fiyatlarında bu kadar oynayan farklar var anlatacağız. Günümüzde Türkiye'de güvenlik sistemlerine yatırım neredeyse yok denecek kadar az olup bu oran dünyanın bazı gelişmiş ülkelerinde çok yüksektir. Örneğin İngiltere nüfusu 47 milyon ve güvenlik sistemleri alanında yapılan yatırım 8 milyar $ iken ülkemizde nüfus 79 milyon ve güvenlik sistemleri yatırım miktarı yaklaşık 1.5 milyar $'dır. Yani ortalama 10 kat daha ilerlemesi beklenen sektörümüzün ciddi anlamda eksiklikleri bulunmaktadır.
Sizlere bu makalemizde kamera sistemi kurulumu yaparken dikkat edilmesi gereken bazı konuları anlatacağız. Öncelikli olarak kamera sistemi seçimi yapmaktan bahsedelim.
Kamera Sistemleri Seçimi Yaparken Dikkat Edilmesi Gereken Hususlar;
1- Kamera Sistemi nereden alınmalı: (Teknik Destek gerekli) Ürün alımından sonra yasal olarak başlayan bir servis ve garanti süresi vardır bu yasa ile belirlidir ve 2 yıldır. Bazı firmalar abartılı olarak 3 yıl 5 yıl yazarlar ancak bilinmelidir ki 2 yıldan sonra yasal olarak bir hak talep edemezsiniz. Haliyle bu tür firmalardan uzak durmanız gerekmektedir. Kamera Sistemi satın alacağınız ve kurulum yaptıracağınız firmaları araştırmanız ve referanslarını sorgulamanızda fayda vardır. Kamera Sistemi satın alan müşterilerin büyük bir oranı teknik destek alamamaktan şikayetçidir ve bu durumu incelediğinizde aslında daha uygun diyerek satın aldıkları ürünlerin desteğini başka firmalardan aldıkları için daha pahalıya gelmektedir. Kamera Sistemleri satın aldığınız firmalar bu yüzden önem arz eder.
2- Kamera Sistemi kalitesi nasıl olmalı: Ürün kalitesinden bahsediyoruz. Örneğin bir yerin bir evin veya bir işletmenin sahibi iseniz ve uzun vade de ikamet etmeyi düşünüyor iseniz burada mutlaka iyi kalite de bir Kamera Sistemi tercih etmelisiniz. Özellikle altyapı kalitesi önemli derecededir çünkü kamera değiştirmek kolay ama alt yapı değiştirmek oldukça zor olur ve bizim sektörümüzün kırma ve delme işleri çok olur. Ancak kiracı ve uzun vade de kalma ihtimaliniz riskli ise veya Bebek Kamerası ve Bakıcı kamerası gibi ortalama 5 yıl kullanım söz konusu ise fazla abartmadan orta kalite bir sistem işinizi harikulade görecektir ve daha uygun fiyatlara temin edebilirsiniz. Burada önemli olan ise herkesin bildiği ve kabul gören markaları tercih etmenizdir.
3- Kamera Sistemi çözünürlüğü kaç piksel olmalı: Çözünürlük konusu ise görmeniz gereken mekan-yer veya görmeniz gereken mesafe ile alakalıdır. Elbette bir kuyumcu veya döviz bürosu ile bir ev veya binanın Kamera Sistemi kalitesi aynı olamaz. Birinde ürün teşhisi diğerinde insan teşhisi söz konusudur. Standart olarak işimizi görebilecek çözünürlük aslında 720p-960p arası olmalıdır. Tabi bunların daha üst versiyon çözünürlükleri ise ücret ödeyen kişi veya firmanın kendi tercihidir. Saygı duyarız :)
4- Kamera Sistemi Kayıt süresi ne kadar olmalı: kamera Sistemleri Kayıt süresi teknik bir konudur baya da karışıktır. 4 işlem gerektirip hesaplanan bir konudur. Mesela Analog kamera, AHD Kamera ve İp Kamera kayıt doldurma kapasiteleri birbirlerinden farklıdır. Analog bir kamera günde 5gb, AHD Kamera günde 18gb, İp Kamera ise ortalama 50GB alan doldurur. Elimizde 1000 GB (1 TB) Hard disk var diyelim ve 4 Kameralı Sistem kurmak istiyoruz. Bu Analog kamera olsaydı 4 kamera x 5gb= 20 gb günlük depolama yapacaktı ve elimizde 1000 GB vardı. 1000:20= 50 Gün kayıt demektir. İp Kamera ile 4 kamera x 50= 200GB günlük depolama yapacaktı ve elimizde 1000 GB vardı. 1000:200= 5 gün kayıt demektir. Bu kayıt sürelerini Hard disk kapasitesini artırarak yükseltebilirsiniz. Bu aynı zamanda kapasite X fiyat demektir.
5- İç ve Dış Kamera nasıl belirlenmeli: Aslında bu konu estetik bir önem arz eder. İç mekan Güvenlik Kamerası dediğimizde basit tabir ile yuvarlak Dome Kamera olmalı ancak bazı mekanlarda kocaman bir kamera ile ofis içinde kurulum yapılmış ve estetik açıdan oldukça çirkin bir görüntü oluşmuş. Yani hem daha pahalı hem daha kötü bir alışveriş olmuş. Oysaki Dome Kameralar bu tür alanlar için üretilmiş ve renk renk seçenekleri vardır fiyat olarak ta daha uygundur.
6- Kamera Sistemi görüş mesafesi: Görüş mesafesi dediğimiz özellik sadece Güvenlik Kamerası özelliğidir. Aslında bu mesafe Güvenlik Kamerasının gördüğü mesafe değil ön tarafında bulunan ledlerin gece aydınlattığı mesafedir. Karanlıkta led ne kadar mesafeyi aydınlatırsa kamera o kadar mesafeyi görür demektir. Oysaki gündüz bütün Güvenlik Kameraları aynı mesafeyi görebilir. Tabi ki çözünürlük kalitesi de burada bir etkendir
 
 
 

Yangın Algılama ve Alarm Sistemleri


Bildiğiniz gibi elektronik sistemlerinin gelişerek hayatımızın her alanına hızla yayılması ile birçok ihtiyacımız için ekstra çözüm yöntemleri de geliştirilmeye başlanmıştır. Bu yöntemlerin büyük bir bölümü güvenliğimiz ile ilgilidir. Yangın olayı aniden gelişen ve büyük zararlara yol açan, hem mal güvenliğimizi hem de can güvenliğimizi tehlikeye atan bir olaydır. Maalesef ki ülkemizde hemen her gün bir yangın faciası ile karşılaşmakta, büyük maddi kayba uğrayanların yanı sıra birçok can kaybı haberine de şahit olmaktayız.
Yangın, oksijen, sıcaklık ve yanıcı maddenin birleşimi ile ortaya çıkar. Yanıcı maddenin türüne ve miktarına göre yayılma hızı değişkenlik gösterir.
Evimiz, işyerimiz gibi yaşam alanlarımızda bu tür yangın olaylarının önüne geçilmesinin yanı sıra olası bir yangın durumunda erken müdahale edilebilmesi için bazı önlemler alınmalıdır.
Bildiğiniz üzere, yangın gibi vakalara erken müdahale hem can kaybını hem de maddi kaybı minimize edecektir. Adeta zamanla yarışıldığı, saniyelerin bile büyük önem arz ettiği bu tür vakalarda güvenlik ve ihbar sistemlerinin önemi daha iyi anlaşılmaktadır.
Teknolojinin bize sağladığı en önemli faydalardan birisi olan Yangın alarm ve güvenlik sistemleri, kurulumu ve montajı profesyonel kişiler tarafından yapılması gereken sistemlerdir.
Bazı alanlarda bu sistemlerin kullanılması güvenlik açısından zorunlu olduğu kadar yasal olarak da zorunludur. 12/06/2002 tarihli Bakanlar Kurulu kararı ile 'Binaların Yangından Korunması Hakkında Yönetmelik' bu sistemleri zorunlu hale getiren yasal mevzuatlardan birisidir.
Okul, hastane, dershane, metro istasyonları, alışveriş merkezleri gibi yaşam alanlarında kullanım izni alınabilmesi için bu sistemlerin kullanılır olması zorunludur.
Yangın Alarm Sistemleri Nedir?
Yangın ihbar sistemleri diğer adı ile yangın alarm sistemleri, yangının başlaması ile birlikte uyarı almamızı sağlayan sistemlerdir. Bu sistemler hem erken müdahale şartını artırır hem de tehlike oluşturabilecek elektrik ve gaz akımı gibi etkenleri otomatik olarak kapatarak yangının daha fazla büyüme olasılığını minimize ederler.
Aynı zamanda sistemin verdiği yüksek sesli ikaz ile alanda bulunan kişilerin alanı kısa sürede boşaltmalarını ve can kaybının minimum seviyelere inmesine katkı sağlarlar.
Yangın Alarm Sistemi Türleri ve Ekipmanları
Yangın alarm ve ihbar sistemleri, kullanılan sistem türüne göre değişiklik göstermekle birlikte, hemen her sistemde yangın algılama paneli, dedektörler, butonlar, siren ve flaşör gibi ekipmanlar bulunur.
Yangın ihbar sistemleri konvansiyonel ve analog olmak üzere iki farklı şeklinde uygulanmaktadırlar.
Sistemlerin proje, keşif, montaj ve çalıştırılması aşamaların elektrik ve elektronik teknik elemanları tarafından yerine getirilmektedir.
Yangın alarm sisteminde bulunan ekipmanlar hakkında bilgi vermek gerekirse;
Yangın alarm kontrol paneli: Bu panel yangın ihbar sisteminin kontrolünü sağlayan merkez olarak tanımlanabilir. Algılayıcılardan aldığı elektriksel sinyaller bu panelde işlenir ve siren, telefon arayıcı, röle, ikaz ledleri gibi ekipmanlara aktarılarak uyarı sisteminin devreye girmesini sağlar.
Yangın butonları: Yangının başlangıç aşamasında iken ya da yangın, patlama riskinin oluştuğu anda çalıştırılabilecek butonlardır.
Sirenler: Bu ekipman yangın ihbar paneline elektronik olarak iletilen “Yangın var” sinyalinden sonra bu mesajın iletildiği ekipmanlardan biridir. Sirenler, yüksek ses şiddeti ile alanda bulunanlara tehlike haberini verir ve önlem almalarına olanak sağlar.
Yine, sistem ile birlikte değerlendirilen olası bir yangın durumunda yangın söndürme ve panik anında çıkışı gösteren ışıklı yön levhaları da yardımcı ekipmanlar olarak belirtilebilirler.
Bu özellikleri ve görev alanları sayılan ekipmanların özellikle alarm panelinin kolay ulaşılabilecek yerlerde, enerji odası, bilgi işlem odası gibi alanlarda bulunması uygun olacaktır. Bina yerleşim alanı tamamı birlikte hesaplandığında 2000 m2’den daha büyük ise birden fazla panel kullanılmalıdır. Ancak ne kadar panel kullanılırsa kullanılsın birbirine paralel şekilde bağlanmalıdır.
Alarm panelleri, çıkarılıp takılabilen ön kapağın yanı sıra ana gövdeden oluşurlar. Sıva altına, üstüne ya da her ikisine birden montaj edilebilen özelliklerde üretimleri yapılmaktadır.
Panel montajı için yer belirlemesi yapabilmek için ön kapak sökülür. Sökme işlemi yapılırken panel kapaklarının herkes tarafından müdahale edilmesini engelleyebilmek adına allen başlıklar kullanıldığından, allen anahtarı kullanılmalıdır.
Sökülen ön kapak güvenli bir alana alınır. Montajı yapılacak panelin ana gövdesi geçici olarak sabitlenerek delik yerleri işaretlenir. Somun vida ya da matkap ile delmek suretiyle montajı gerçekleştirilir.
Yangın İhbar Sisteminin Çalışması
Alarm sistemi ile ihbar sistemi birbirine entegre olarak çalışırlar. Olası bir yangın durumunda panele gönderilen uyarılar, eğer panele bağlanmış otomatik telefon arayıcıları bulunuyorsa bunlar aracılığı ile ilgili kamu kurumuna ya da girilen numaralara ihbarı gerçekleştirirler.
Otomatik telefon arayıcılar, telefon hattına bağlanan ve ikaz olduğunda daha önce hafızasına kaydedilen numaraları sırası ile arama işlemini ve alarm durumunu bildiren ekipmanlardır. Ekipman üzerindeki mikrofon vasıtası ile ses kaydı yapılabilir ve arama esnasında bu kaydın iletilmesi sağlanabilir. Telefon arayıcılar, kart tipi ve cihaz tipi olmak üzere ikiye ayrılırlar. Kart kipleri panelin ya da başka bir tablonun içine monte edilirken, cihaz tipleri harici olarak da kullanılabilen arayıcılardır.
Telefon arama modüllerinin bağlantısı için belirli prensipler bulunmaktadır. Asıl olan iki telefon hattı girişinin, iki dahili çıkışın, 12 ya da 24 voltluk iki adet besleme girişinin, bir de tetikleme girişinin bulunmasıdır. Tetikleme girişi alarm paneline bağlanan ve alarm ile entegre olan, ikazı sağlayan araçtır.
Yangın Alarm Sisteminin Güç Kaynakları
Yangın ihbar sisteminin santrali şehir şebeke hattından gelen 220 volt enerji ile beslenmektedir. Bağlantıda kullanılan kablolar minimum 3x2,5 NYA (sıva altı tesisatlarda) ya da 3x2,5 NYM(antigron)-NHXMH özelliklerine sahip olmalıdırlar. NHXMH kablonun özelliği holojenden arındırılmış olmasıdır. Kablo uçları faz-nötr-toprak olarak ilgili klemenslere dikkatli ve özenli bir şekilde sabitlenmelidir. Santrale giden güç kaynağında topraklama kullanılmalı, alanda bulunan diğer enerji sağlayıcılardan uzak bir alandan geçirilmelidir.
Sistemin güç kaynağı her ne kadar şehir şebekesinden sağlansa da şehir şebekesinde meydana gelecek olası bir elektrik kesintisine karşı panel içine aküler yerleştirilmeli ve bu aküler de enerji sağlayacak şekilde monte edilmelidir. Aküler, panelin harcayacağı güce göre planlanmalı ve boyutları ya da miktarları ona göre belirlenmelidir. Akünün sağlayacağı güç ile santralin çalışacağı güç aynı olmalıdır. Yani santraliniz 12 volt ile çalışıyorsa akü de 12 volt özelliğine sahip olmalıdır. Yine santral 24 volt ile çalışıyorsa 2 adet 12 voltluk akü seri şekilde bağlanarak kullanılmalıdır. Yine kullanılacak aküler en az 7 Ah. Olmalıdır. Ancak elektrik kesintisin yoğun olduğu ve uzun süreli olduğu bölgelerde 10 Ah. altında akü kullanılmamalıdır.
Yangın Alarm Sisteminin Kurulum Aşamaları
* Yukarıda kontrol paneli ile ilgili bölümde anlatıldığı şekilde kontrol panelinin yeri işaretlenmelidir.
* Matkapla montaj için belirlenen yerlere delikle açılmalıdır.
* Yangın alarm, ihbar kontrol paneli yerine monte edilmelidir.
* Yangı ihbar dedektörleri uygun alanlara monte edilmelidir.
* Yangın durumunda yüksek sesle ikazı sağlayacak yangın sirenleri uygun alanlara monte edilmelidir.
* Yangının ortaya çıkmasından ya da yangının hemen sonrasında ihbar ve ikaz için çok önemli olan ihbar butonları uygun alanlara monte edilmelidir.
* Yangın esnasında oluşan panik ortamında bile en iyi şekilde yardım sağlayacak şekilde tasarlanmış acil yönlendirme levhaları uygun alanlara, herkesin görebileceği ve anlayabileceği şekilde monte edilmelidir.
* Gaz kaçağının belirlenmesini ve sistemin otomatik olarak kesintiye uğramasını sağlayan gaz sensörleri uygun alanlara monte edilmelidir.
* Yangının başlangıç aşamasında ya da küçük çaplı yangınlarda kullanılabilecek yangın söndürme tüpleri uygun alanlara monte edilmelidir. Tüplerin montajı yapılırken yerden en az 90 cm yüksekte olmasına dikkat edilmelidir.
Sistemin kurulumu esnasında kullanılan kablo sistemi alarm ve ihbar sisteminen en önemli tesisatlarından birisidir. Dedektörler vasıtasıyla uyarı veren sistemin bilgi sinyallerinin panele en kısa zamanda ve doğru bir şekilde ulaşabilmesi için bu kablolar çok önemlidir.
Sistemin doğru çalışması ve güvenilir ortamların oluşturulabilmesi için altyapı tesisatının projesi, montajı çok ama çok önemlidir. Bu nedenle kurulan sistemin çeşitli testlerden geçirilmesi sonrasında, çalıştığının tam olarak tespiti durumunda bu alanlara kullanım izni verilmelidir.
Montaj çok önemli diyoruz çünkü tüm sistemin kurulmuş olmasına ve alt yapı sistemlerinin montajına rağmen test aşamasında sorun çıkması durumunda bu altyapıyı değiştirmek hiç de kolay olmayacaktır.
Altyapı ekipmanlarından birisi olan kabloların, olası bir yangın durumunda çabuk zarar görmemesi için çok dayanıklı malzemelerden üretilmesi önemlidir. En az 60 dakika sürecek bir yangına dayanıklı olmaları, diğer elektrik sistemlerinden ayrı bir şekilde altyapı planlaması yapılması gerekir. Yine bu kabloların yangına maruz kaldığında zehirli gaz üretmeyen holojenden arındırılmış özelliklere sahip olması gerekir.
Bu kablolar için uluslararası standartlar bulunmaktadır. Bu standartlara uygun kablo seçimi sistemin kullanımı ve alanın güvenliği açısından büyük önem arz eder.
Bir diğer alt yapı tesisatlarından birisi de alarm düzeneğidir. Bu düzenek yangın olduğu uyarısını bizlere ulaştırmaya yarar. Aynı hatta çok sayıda siren bağlanabileceğinden, sistemin kurulduğu alana göre her taraftan duyulabilecek şekilde ve her türlü gürültü ortamından daha fazla ses çıkaracak şekilde ürün kullanımı ve montajının yapılması gerekir.
Yangın Alarm Sistemlerinin Türleri
Daha önce de belirttiğimiz üzere yangın ihbar sistemlerinin iki türü bulunur. Bunlar Konvansiyonel sistemler ya da diğer adı ile bölgesel sistemler ve analog sistemler olmak üzere ikiye ayrılırlar.
Konvansiyonel Sistemler
Konvansiyonel sistemler bölgesel sistem olarak da adlandırılmaktadırlar. Bu sistemde alana bağlantısı gerçekleştirilecek tüm dedektörlerin alarm paneline bağlantısı yapılır. Yangın vakası meydana geldiğinde o sistemin kurulduğu alanda yangı olduğu uyarısı anlaşılır. Algının hangi dedektör tarafından algılandığına bakılmaksızın ikaz ışığı yanmaya başlar. Daha küçük alanlar için uygun bir sistemdir.
Analog ve Adreslenebilir Sistemler
Bu sistemler, yangının ortaya çıktığı tam yerin ve noktanın belirlenmesini sağlayar sistemlerdir. Kontrol paneli her bir dedektörün konumunu, adresini ve kimliğini bilir ve her biri ile ayrı ayrı irtibat kurabilir ve haberleşme sağlayabilir.
Bunu sağlayan, iki iletkenden oluşması ya nı besleme ve haberleşme iletkenlerinin kullanılmasıdır. Hangi odada, hangi bölümde sinyal alındıysa panel oraya yönlendirme sağlar. Çok büyük alanlar için uygun bir sistemdir.
Adres tespiti yapabilen bu sistemlerin kurulumu yapılırken dedektör sayılarına dikkat edilmelidir. Bir bölgede 127 dedektörden fazla olmamasına dikkat edilmelidir. Eğer bu sayı daha fazla ise bölgelere ayırma yapılmalıdır. Bölgelendirme yapılırken bölges ayrımı net olarak sağlandıktan sonra projelendirme yapılmalıdır.
Bazı panellerin 30 dedektörün kurulumuna olanak sağladığı belirtilse de 20 ila 25 dedektör ile sınırlama getirilmelidir. Bunun sebebi ise bölge ne kadar geniş olursa ihbar ya da arıza durumunda yer tespiti o kadar zor olacaktır.
Yangın bölgesinin tespiti belirli kriterlere göre sağlanır. Örneği, binalarda 2000 m2’ye kadar olan katlar en az bir bölge olarak belirlenir. Daha büyük alanlar ise birden fazla bölgelendirme yapılır. Bir yangın bölgesi maksimum 100 metre olmalıdır.
Dedektörlerin Genel Özellikleri ve Dedektör Seçimi
Duman, alev, ısı gibi yangın etkenlerini algılayabilin ve algıladığı bilgiyi elektriksel sinyaller ile kontrol paneline ulaştıran ekipmanlara dedektör ismi verilmektedir.
Dedektörler, optik duman ve ısı algılama olmak üzere iki bölümden oluşmaktadırlar. Taban yani montaj soketi elektronik aksamın bulunduğu ana gövdenin ismidir. Sisteme kablo bağlantısı soketler aracılığı ile yapılmaktadır. Öncelikle tavana sabitlenen soketin kablolamadan sonra dedektör ana gövdesinin yerleştirilmesi ile montaj sağlanır.
Santralden çıkan ikazın, en son dedektöre ulaşıp geri dönmesi ile tamamlanan devre ile yangın durumunda panel kontağı kapatır ve sistem akımını başladır. Bu sayede alarm verilir. Dedöktlerin genel çalışma mantığı budur.
Genellikle dedektörler 24 V ile çalışmaktadırlar. Bir çift kablo ile arıza ya da yangın sinyallerinin alınması sağlanır. Dedektör bağlantıları bağlantıyı yapan firmaya göre değişiklik göstermektedir. Aslında bağlantıda değişen şeyler klemens sayısıdır. Bağlantı mantığı her birinde aynı şekildedir.
Yangın alarm sistemlerinde dedektörler dumanı, ısı ya da ışığı kontrol etmektedirler. Modellerine göre hepsini aynı anda yapanları da ayrı ayrı yapan modelleri de üretilmektedir. Kullanılan dedektör bu üç unsurdan birini ya da birden fazlasını algıladığında panele ikazda bulunur.
Dedektör seçimi yapılırken, kullanılacak alanın özellikleri çok iyi analiz edilmeli ve buna uygun seçim yapılmalıdır. Uyarının en erken ve en güvenli şekilde alınabilecek şekilde dedektörlerin çalışabilmesi gerekir. Yerleştirme de buna uygun yapılmalıdır.
Evlerimizde, mutfaklarımızda kullanılan dedektörler için bir örnek verecek olursak, bu dedektörlerin hem ısı hem de gaz kaçağını algılayabilir özellikte olmasına ve en iyi algıyı sağlayabileceği noktalara yerleştirilmesine özen gösterilmelidir.
Sonuç olarak, hem yasal zorunluluklar gereği, hem de can ve mal güvenliğimiz gereği bu teknoloji harikası sistemlerden mümkün olduğu ölçüde yararlanabilmeliyiz. Bu sistemler kullanacağımız alanın boyutlarına, faaliyet koluna ve sektöre göre değişiklikler gösterecektir. Bu konunun uzmanları bu konuda değerlendirmelerini yapacaklardır.
Yaşam alanlarınıza uygun yangın ihbar sistemlerinin planlamasını, projesini, montajını ve kurulumunu firmamız aracılığı ile sağlayabilirsiniz. Firmanın etkin ve kaliteli hizmetleri ile daha güvenli yaşam alanları sizleri bekliyor.
Şunu unutmamalıyız ki hiçbir şek can ve mal güvenliğimizden daha önemli olmayacaktır. Bu konuda sizlere ucuz ürün sunan değil, kaliteyi uygun fiyatla sizlere sunan firmamızı tercih etmenizi öneriyoruz.
Tüm müşterilerinin taleplerini ve beklentilerini en iyi şekilde karşılamak, dünya standartlarında hizmet sunmak, dinamik ve güçlü ekip çalışması ile en hızlı şekilde iş ve işlemleri, projeleri sonlandırmak, ülkemizin ve bölgenin ekonomisine katkıda bulunabilmek vizyonu ile hizmet sunan firmamız, İnsana odaklı çalışmayı temel alması, çalışma ve kalite planlamasını müşteri memnuniyetine dayandırması, bünyesinde alanında uzman ve özverili çalışan personel kadrosunu barındırması gibi özellikleri ile diğer firmalardan ayrılmaktadır.
Müşterilerimizle birlikte büyümeyi gerçekleştirebilmek, ulusal ve uluslararası alanda belirleyici olabilmek, sektöre yeni ve daha güvenli hizmetler sunabilmek, tüm yaşam alanlarınızı bilişim teknolojileri ile entegre edebilmek amacıyla sizleri firmamıza davet ediyoruz.
 
 
 

Fiber Optik ve Data Altyapı Hizmetleri


Fiber optik kabo üretimi ile başlayan çözümlerimiz fiber optik kablo çekimi, fiber optik kablo sonlandırma, fiber optik kablo test ve raporlandırma ile bunlara bağlı tüm uygulamaları kapsayarak devam etmektedir...
Fiber optik ürünler...
Yapısal kablolama içeren projelerde uçtan uca gerekli olan aktif-pasif tüm ürün ve kompenantları "hızlı, uygun fiyat, kaliteli çözüm" ilkesi ile sunmaya devam devam ediyoruz...
Bakır uygulama ve ürünler...
Bakır çözümler içinde yer alan utp, cat kabloların sonlandırılması, test ve etiketleme işlemlerinin yanısıra raporlandırma ve sertifikasyon alanında uzman kadro, geniş araç ve cihaz kapasitesi ile çözümlerini sunmaya devam ediyoruz...
GÜVENLİK KAMERA SİSTEMLERİNDE ALT YAPI
Güvenlik sistemleri kurulurken , hep buzdağının görünen kısmı ile ilgileniliyor. Bu işin bir de altyapısı var. Alyapı sağlam olmalı ki 99 depremindeki gibi üst kısımda şaşasıyla konuşturan binaların , kağıt kuleler gibi yıkımı sonuçlarnı yaşamıyalım.
Güvenlik kamera sistemlerinde trend IP kamera kullanımına yönelik ilerlemekte, ve gerek mesafe sorunlarını bertaraf edebilmek, gerekse ihtiyaç duyulan bant genişliğine sahip olmak adına (görüntü, ses ve data) aktarımlarında Fiber Optik kablo kullanımı tercih edilmektedir. Fiber optik kablo uygulamalarında , kesintisiz iletişimi sağlayabilmek de Ring bir altyapı tasarımıyla mümkün olmaktadır.
Kameraların , güvenliğe alınacak alanda ne şekilde konumlanacağı, merkez yönetim birimininin konum seçimi, ayrıca kullanılacak kablo miktarının optimum şekilde belirlenmesi, uzmanlık isteyen bir iştir. Aynı şekilde kameraların takılacağı direkler ve direklerin üzerinde yer alacak dağıtım dolapları , dolapların içerisindeki aktif switch ve fiber dönüştürücüler keza aynı titzlik ile seçilmek zorundadır.
Dış ortamlarda sıcağın/soğuğun, nemin kontrol edilemiyeceği düşünülerek kurulacak sistemin olumsuz etkilenmemesi adına ENDÜSTRİYEL/ HARDENED aktif switchler ve converter’ler tercih edilmelidir. Endüstriyel standartlarda üretilen altif ürünler -40 ile +75 derece sıcaklık değişimlerinde, nem, toz v.s gibi birçok olumsuz koşul altında özel oluşturulmuş labaratuvar ortamlarında test edilerek , sertifikalandırılmaktadır. Ülkemizde kurulan sistemlerin büyük çoğunluğunda Endüstriyel olmayan ürünler başlangıçta kullanılmış olup, sonraki aşamalarda ikinci bir masraf yapılarak Endüstriyel switch tercih edilmiş olduğunu belirtmek isteriz.
“Kurduğunuz güvenlik sistemi ne kadar güvenli?” sorusunu sorarak, kullanılacak ürünleri mutlak suretle uzmanından öneriler alarak kullanılmalı, yoksa sistemin akibeti her yıl yenilenen kadırım taşlarına dönüşür.
 
 
 

Ses ve Görüntü Hizmetleri


Enives kendi ekip ve ekipmanlarını kullanarak Toplantı, Kongre, Sempozyum ve tüm etkinliklerinizde Teknolojinin en üst imkanları sunarak profesyonel ses, görüntü ve ışık sistemlerini hizmetinize sunmakla birlikte etkinliklerinize gerekli olacak tüm ekipmanları sağlamaktadır.
Ses Sistemleri
Toplantı Ses Sistemi
Kürsü Mikrofonları, Delege Mikrofonları, Headset ve Yaka Mikrofonları, Basın Mikseri ve Kayıt Mikserleri, Reji Sistemleri
Etkinlik ve Gala Ses Sistemi
Aktif hoparlör, Pasif hoparlör, sesi güçlendiren Subbass, Analyzer, Crossover, Line Array, Efect, Amplifikatör, Analog mikser, Digital mikser cd-dvd player, dj set gibi ekipmanlar
Görüntü Sistemleri
Projeksiyon Cihazları, Plazma, Led Ekran, VideoWall, Watchout Sistemleri
Işık Sistemleri
Truss Işık Sistemleri, Led Wash, Robot, Sıcak Işık, Işık Masası
Simultane Sistem
Simultane Kulaklık
Simultane Tercüman Kabinleri
Toplantı Ekipmanları
Barkovizyon, Laptop, Keypad, RFID, Simultane Sistem, Sunum Bilgisayarı, Printer, Monitor, Prezantasyon Cihazı, Lazer Pointer, Navigasyon Cihazı
Toplantı Hizmetleri
Fotoğraf çekimi, Video çekimi, Teknik personel
Stand Alanı Elektrik Dağıtımı
Mobil Jeneratör, Sabit Jeneratör
Kablolama Sistemleri
VGA, HDMI, Fiber Optik Kablo
 
 
 

Bilgisayar ve Yazılım Hizmetleri


Yazılım bir teknoloji terimidir.Anlamı; Hem bilgisayar sistemini oluşturan donanım parçalarının yönetimini hem de kullanıcıların işlerini yapmak için gerekli olan komutlar topluluğuna yazılım denilmektedir
Bilgisayar yazılım türleri
Bilgisayar yazılımları genel olarak 3 ana grupta incelenebilir. Bunlar;
1- Sistem Yazılımları (System Software): Bilgisayarın kendisinin işletilmesini sağlayan, işletim sistemi, derleyiciler (compilers) (Yazılım programında, yazılan programı makine diline çeviren program), çeşitli donatılar (facility) gibi yazılımlardır.
2- Uygulama Yazılımları (Application Software): Bu kullanıcıların işlerine çözüm sağlayan örneğin çek, senet, stok kontrol, bordro, kütüphane kayıtlarını tutan programlar, bankalardaki müşterilerin para hesaplarını tutan programlar vs. gibi yazılımlardır. Bütün sistem programları içinde en temel yazılım işletim sistemidir ki, bilgisayarın bütün donanım ve yazılım kaynaklarını kontrol ettiği gibi, kullanıcılara ait uygulama yazılımlarının da çalıştırılmalarını ve denetlenmelerini sağlar.
3- Çevirici Yazılımlar: Herhangi bir dilde yazılan programı makine diline çeviren yazılımlardır.
Hizmet Yazılımları nedir?
Hizmet (Utility) yazılımları, genel sistem destek işlemlerini yapmak için kullanılan programlardır. Diskleri biçimlendirmek, dosyaları kopyalamak, disklerdeki programları yedeklemek, dosya sıkıştırma, dosya transfer (ftp), klavye düzenleme, disk yüzeyini düzenleme(fdisk, partition magic), virüs temizleme gibi işlemleri yaparlar. Çoğu işletim sistemi hizmet yazılımlarının yaptığı işlerin çoğunu yapmaktadır. Fakat bazı durumlarda hizmet yazılımları ayrı bir paket olarak daha güçlü özelliklerle üretilmektedir.
Zararlı Yazılım nedir?
Bilgisayarlara,faydalı yazılımlara zarar veren, kullanıcı dosyaları üzerinde tahribat yapan, kullanıcı bilgilerini çalan yazılımlara zararlı yazılımlar denilmektedir. Zararlı yazılımlar kendi kendilerini çoğaltabilen, bir bilgisayardan diğerine yayılabilen ve çoğu kez bilgisayar sistemlerine kasten zarar vermek için yazılmış programlardır.
Her yazılım her bilgisayarda çalışır mı ?
Bilgisayarda hangi işletim sistemi kurulu olduğundan bağımsız şekilde çalışabilen yazılımlar üretebilse de, pek çok yazılım tek bir işletim sisteminde çalışacak şekilde üretilir. Ayrıca her yazılımın çalışmak için gereksinim duyduğu farklı donanım özellikleri olabilir ve bu donanıma sahip olmayan bilgisayarlarda bu yazılımı çalıştırmak mümkün olmayabilir.
Casus yazılım nedir?
Casus yazılım tanıtım kişisel bilgi toplama veya onayınızı almadan bilgisayarınızın yapılandırmasını değiştirme gibi belirli davranışları gerçekleştiren yazılımlar için kullanılan genel bir terimdir.
Özgür yazılım nedir? Özgür yazılım kavramı, kullanıcıların, yazılımı çalıştırma, kopyalama, dağıtma, üzerinde çalışma, değiştirme ve geliştirme özgürlükleriyle ilgili bir kavramdır.
Bir yazılımın özgür yazılım olabilmesi için hangi şartları taşımalıdır ?
1- Herhangi bir amaç için yazılımı çalıştırma özgürlüğüne,
2- Her ne istiyorsanız onu yaptırmak için programın nasıl çalıştığını ögrenmek ve onu değiştirme özgürlüğüne (Yazılımın kaynak koduna ulaşmak, bu iş için önkoşuldur. ),
3- Kopyaları dağıtma özgürlüğüne,
4- Tüm toplumun yarar sağlayabileceği şekilde programı geliştirme ve geliştirdiklerinizi yayınlama özgürlüğüne kullanıcılar sahipse o yazılım özgür yazılımdır.
 
 
 

Ağ Güvenliği Firewall Bulut Hizmetleri


Network Güvenliği Hizmetleri
Kurumların güvenlik seviyesi, ileriye dönük büyüme hızlarını belirler. Güvenlikle ilgili olası problemlerin getirdiği mali yük diğer zararların kat kat üstünde olabilir. Kurumunuzun bilişim sistemlerini kapsamlı bir açıklık testinden geçirerek güvenlik seviyenizi artırmaya yardımcı oluyoruz. Bunu yaparken doğru güvenlik politikaları ile tanınmış kullanıcıların bilgiye erişiminde hızı ön planda tutuyoruz.
Güvenlik Mimarisi Tasarımı
Müşterilerimizin bilişim sistemlerindeki problemlerin tespit edilip giderilmesi için güvenlik gereksinimlerinin saptanması ve alınan sonuçlara göre güvenlik politikaları ve çözümleri tasarlanıp sunulması hizmetlerini sağlıyoruz.
Ağ Erişim Kontrolü (NAC)
NAC (Network Access Control); kullanıcı odaklı ve ağ tabanlı erişim kontrolü sistemidir. Kullanıcılar bazı politikalara tabi tutulur ve bu doğrultuda denetlenirler. NAC ürünleri yönlendirici, switchler ve güvenlik duvarlarının birlikte çalışmasını sağlayarak kimlerin veya hangi cihazların ağa katılmaya çalıştığını tespit etmeyi ve hangi erişim yetkilerinin verilmesini belirlemeyi sağlamaktadır. Bunun yanı sıra tüm gerekli yamaların uygulanması, sabit diskin şifrelenmesi, güvenlik duvarının çalışır durumda olması ve açık portlar gibi birçok hassas ayarlamanın hangi durumda olduğu konusunda ayrıntılı bilgi vermektedir. NAC ayrıca veri toplama sistemleri ve mobil cihaz yönetimi sistemleri gibi özelleşmiş teknolojileri de desteklemektedir. Kullanıcı ve cihaz bazlı erişimde yetki ve denetim mekanizmalarını işleten NAC, kurumunuzdaki gerekli platformlara tarafımızdan başarıyla uygulanır.
Ağ Geçidi Anti Virüs Çözümleri Tehditleri en yoğun görüldükleri yerde yani ağ geçidinde tespit etmek için gelen ve giden HTTP, FTP, IMAP, POP ve SMTP paketlerini kontrol eden çözümlerimizle internetteki en son tehditleri önlemeyi garanti ediyoruz.
Güvenlik Duvarı Çözümleri (Firewall)
Güvenlik duvarı(Firewall), iç ağa gelen ve iç ağdan çıkan trafiği denetlemek ve yetkisiz erişimleri ve zararlı aktiviteleri tespit edip önlemek için tasarlanmış yazılım veya donanım tabanlı olarak ya da ikisinin bileşimi olarak üretilen ağ güvenlik cihazlarından biridir. Ağa giren veya ağdan çıkan tüm trafik firewall üzerinden geçirilerek her bir mesajın incelenmesi ve daha önceden belirlenmiş güvenlik ölçütlerine uymayan mesajların bloke edilmesi sağlanır. Böylece güvenli olarak nitelendirilen kurum iç ağı ile güvensiz ağ olarak nitelendirilen internet arasındaki trafiğin erişim kontrolü ve denetlenmesi sağlanırken saldırı veya tehdit unsuru taşıyan mesajların iç ağa erişmeden engellenmesi amaçlanmaktadır. Güvenlik duvarı yapılandırılırken kurallarda belirtilen trafiğin ağa erişimine izin verilip diğer tüm trafiğin engellenmesi esasına göre ayarlama yapılmaktadır. Ağ güvenlik duvarı (firewall), kurumun yerel ağı ile dış ağlar arasında bir geçit olarak yapılandırdığımız ve internet trafiğinde kurumun karşılaşabileceği sorunları gidermede kullandığımız bir çözümdür. Bu çözümü donanım ve yazılımın entegre olduğu sistemlerle hizmetinize sunuyoruz.
Saldırı Tespit ve Önleme Çözümleri (IDS/IPS)
Olası atak, ihlal ve tehditlerin tespiti için ağda gerçekleşen aktivitelerin izlenmesi ve trafiğin analiz edilmesini sağlayan yöntemleri kapsayan saldırı tespit sistemleri(IDS) önemli güvenlik bileşenlerinden biridir. Saldırı engelleme sistemleri(IPS) ise saldırıların saptanıp önlenmesi işlemlerini kapsayan ağ güvenlik sistemleridir. Intrusion Detection System (IDS), ağdaki paketleri izler ve kötücül yazılımlarla karşılaştığında ağ yöneticisine uyarı gönderir. IDS aynı zamanda bir saldırı saptadığında, firewall ya da router ayarlarını tekrar yapılandırarak benzer bir saldırı geldiğinde etkisizleştirme işlemini gerçekleştirir. Saldırı gerçekleştiğinde bunu yapan kaynağın tespit edilip sisteminize erişiminin engellenmesini de sağlar.
Sanal Ağ Çözümleri (VPN)
VPN çözümleri, kullanıcıların özel ağlara uzaktan bağlanıp sistemi kullanabilmelerini sağlayan fiziksel bağlantı gerektirmeyen sanal özel ağlar olarak tanımlanmaktadır. VPN, uzak kullanıcı ile ağ arasındaki iletişimin şifreli olarak gerçekleştirilmesini ve kullanıcı IP adresinin gizli tutulması gibi güvenlik hizmetlerini sunmaktadır. VPN’in en büyük avantajı kullanıcı ile özel ağ arasında güvenli bir tünel oluşturarak hassas verilere sahip olan kurumların siber saldırılardan korunmasına yardımcı olmasıdır. Bir diğer avantajı ise kullanıcının IP adresini gizleyip sadece özel ağın IP adresini görünür hale getirerek kullanıcıların internet üzerindeki aktivitelerinin üçüncü taraflarca izlenmesi zorlaştırılmaktadır. VPN veri iletiminin temel bileşenlerini ESP ve AH protokolleri oluşturmaktadır. Genel telekomünikasyon altyapısını kullanarak, ‘tunneling protocol’ ve güvenlik prosedürleri aracılığı ile güvenli ve özel veri aktarımını sağlayan sanal özel ağ teknolojisine VPN adı verilir. Bu teknolojiyle müşterilerimize özel hat tahsis edilmesi yerine aynı hizmeti daha düşük maliyete herkes tarafından paylaşılan altyapıdan temin edilmesini sağlıyoruz.
Web Filtreleme Çözümleri
Kurum çalışanlarının herhangi bir kısıtlama uygulanmadan internet üzerinde gezinmeleri siber saldırılara maruz kalma ve veri kaybı gibi güvenlik risklerine neden olmaktadır. URL filtreleme yöntemleri güvenli internet erişimi sunarak kullanıcıların tehditlerden ve aynı zamanda zararlı yazılım ve oltalama saldırıları içeren sitelerden korunmasını sağlamaktadır. Bunların yanı sıra şirket çalışanlarınızın iş saatlerinde işle alakasız yahut sakıncalı içerikli sitelere girmelerini engellemek için URL Filtering teknolojisini kullanıyoruz.
Kurumsal Güvenlik Yönetim Çözümleri
Kurumların güvenlikle ilgili karmaşık işlemleri tek merkezden yönetirken güvenlik risklerini en aza indirmelerine yardımcı olacak hizmetleri sağlıyoruz.
Ağ Güvenliği Analizi Çözümleri
Yönetim için uzman kadromuzla tamamen kuruma özel planlamanın sonunda güvenlik, yapısal kablolama, kaynak kullanımı, fiziki şartlar, ağ trafiği loglama gibi yöntemler göz önüne alınarak gerekli alt yapı kurulur. Ağ güvenliği analizinde güncelleme ve güvenlik, yeni teknolojilerin sistemde uygulanması gibi işlemler sistemin risk olasılığını aşağı çekerken performansı arttırır.
Kurumsal Güvenlik Politikası Oluşturma Programı
Kurumunuzda uyguladığımız güvenlik çözümlerini belirli standartlara tabi tutarak buna göre güvenlik politikaları üretiyoruz.
Kurumsal Bilişim Güvenliği ve Bilinçlendirme Eğitimi
Bir kuruma ait hassas bilgilerin korunmasında alınacak teknik tedbirler kadar personel farkındalığı da büyük önem taşımaktadır. Personelin, kurumun güvenlik politikaları hakkında bilgi sahibi olması ve bu kurallara uyması insan kaynaklı zafiyetleri azaltma konusunda etkili olmaktadır. Çalışanlarınıza bilişim güvenliği hakkında teknik düzeyde eğitim vererek kurumsal güvenlik farkındalığının artmasını sağlıyoruz.
Sistem Odası Güvenliği
Kurduğumuz kurumsal güvenlik altyapısının kesintisiz çalışabilmesi için özel tasarlanmış sunucu ve sistem odaları mümkün olan en iyi hizmeti sunmanız için önem taşımaktadır.
 
 
 

Danışmanlık ve Denetim Sistemleri


Kurumların rekabet gücü, teknolojiyi iş süreçlerinde etkin kullanmasıyla orantılıdır. Güçlü bir yapı ve sağlıklı bir kontrol için en önemli kısım şirketinizin bilgi sistemleri alt yapısıdır.
Bilgi teknolojileri, kurumlardaki iş süreçlerinin alt yapısını ve dinamizmi oluşturur. Bilgi sistemlerinizin güncelliği ve kontrol edilebilir olması demek bilginin güvenliği, ticari bilgilerin gizliliği, finansal ve operasyon risklerinin kontrol edilmesidir.
BT genel kontrolleri denetimi dört alanda yaklaşmaktadır.
Veriye erişim ve verinin bütünlüğünün korunması
İşletmenin verilerinin bütünlüğünün ele alınarak, erişimi, yetkilendirme ve güvenliği açısından
Program ve uygulama geliştirme süreçler
İşletmenin bir sürecine veya tümünü etkileyecek yazılımların geliştirilmesinde/değiştirilmesinde yazılım süreçlerinin (Analiz, tasarım, geliştirme, test, onay) standartlara uygunluğu ve kurumun bilgi sistemleri mimarisinde oluşturacağı riskler, önlemler.
BT Operasyonları
Bilgi sistemlerinin kendi içerisinde ve kurum genelinde operasyonları, olay ve problem yönetimi, yedekleme, geri dönüş işlemlerinin kontrolleri
İş süreçleri kontrolü
Kurumun iş süreçlerinde yer alan bilgi sistemleri uygulamalarının bütünlüğü, finansal verilerin tanımlanması, üretilmesi, erişilmesi, güvenliğinin korunması için gerekli süreçlerin denetlenmesidir.
 
 
 

Elektrik ve Taahhüt Hizmetleri


Enives Grup, uzman kadrosu ve teknolojik donanımıyla müşterileri için ideal sektörel çözümler üretmektedir. Fabrika ve bina gibi tesislerin Zayıf Akım, Alçak Gerilim ve Orta Gerilim sistemlerini anahtar teslimi projelendirerek devreye alma işlemleri yapmaktadır.
Elektrik Taahhüt Hizmetlerimizi aşağıdaki başlıklar altında toplayabiliriz
• O.G. Enerji Temini & Dağıtımı,
• OG-AG Dönüşüm Hizmetleri(Trafo) , O.G. Hücre Temini,
• Enerji Müsaade Belgesi Temini ve Elektrik İdaresi Kabul İşleri,
• Busbar Dağıtım Sistemlerinin Dizayn ve Montaj Hizmetleri,
• Enerji Dağıtım, MCC ve Kompanzasyon Panolarının Proje, Dizayn ve Montaj Hizmetleri,
• Bina İçi ve Dışı Aydırnlatma Hizmetleri,
• Kablo Taşıma Hizmetleri,
• UPS Ekipmanları ve Jeneratör Hizmetleri,
• Topraklama ve Yıldırımdan Koruma Hizmetleri,
• Aydınlatma Otomasyonu,
• SCADA ve Enerji İzleme Otomasyonu,
• Zayıf Akım Sistemleri (Data, Telefon, CCTV,Yangın vb.),
• Test ve Devreye Alma İşleri,
• Servis Hizmetleri